Koiranpennun sosiaalistaminen

Korona on saanut monet ihmiset ottamaan koiranpennun. Harkittua tai ei, nämä pennut ovat jääneet usein vaille sosiaalistamista. Kun korona alkoi, aloin kuulla ihmisiltä, ettei tätä ole voinut viedä minnekään, koska korona. Miksi ihmeessä ei? Korona nimennomaan tarjoaa sen, mitä normaalisti pennun kanssa liikkuessa kaipaan: rauhan keskittyä pentuun, kun muut tielläliikkujat pitävät automaattisesti etäisyyden!

 


Ei ulkonaliikkumiskieltoa

 
Monet asiat, joihin koiranpentua on sosiaalistettava, ovat ulkona. Korona ei estä ulkona liikkumista. Monessa suhteessa nyt on parempi aika sosiaalistaa pentu ja saada siitä koira, joka ei noteeraa muita tielläliikkujia. Kerrankin voi hyvällä omallatunnolla kiertää ihmiset vähän kauempaa ja vastata kieltävästi silityspyyntöihin. Pentu oppii, ettei jokaista vastaantulijaa tervehditä. Itse opetan rutiinisti pennut ensin ohittamaan kauniisti ja vasta sen jälkeen hallitusti sen, että saakin tervehtiä kohdalle pysähtynyttä ihmistä tai koiraa. Usein tuo tervehtiminen on niin siistiä koiran mielestä, että kerran sen opittuaan tapa muodostuu ongelmaksi, jos pohjalle ei ole harjoiteltu tervehtimättä jättämistä. Toki pentuni saavat tavata tuttuja ihmisiä ja tuttuja koiria, mutta tällöin pennulla ei useinkaan ole hihnaa. Usein olemme tällöin omalla, aidatulla pihalla. Ystäviä ja tuttavia voi kutsua tutustumaan pentuun myös ulkosalla tai ajella ystävän luokse pihatreffeille. Pentu voi olla irti, jos se on turvallista, tai pitkässä liinassa. Tällöin ihmiset voivat ylläpitää sopivan turvavälin. Koiratuttujen kanssa voi myös käydä lenkillä turvavälin säilyttäen. Korona nimenomaan tarjoaa sen, mitä normaalisti pennun kanssa liikkuessa kaipaan: rauhan keskittyä pentuun, kun muut tielläliikkujat pitävät automaattisesti etäisyyden!
 
Pennun kanssa voi käydä erilaisissa paikoissa melko koronaturvallisesti. Voi tutustua juna-asemilla hisseihin, haistella junien tuoksuja, lukuisten ihmisten jälkiä, nähdä polkupyöriä, pyörätuoleja, kainolosauvoja, mopoja, autoja... Juna-asemien sisällä voi käydä, kun valitsee hiljaisen ajankohdan. Pääsee haistelemaan jälleen erilaisia hajuja, tassuttelemaan erilaisella lattialla. Ostoskeskuksissa kannattaa myös käydä hiljaiseen aikaan. Meillä on VisioShop auki, ja sisään saa tulla koiran kanssa. Paikalla on aina koiriin tottunut ihminen, joka kyllä mielellään tervehtii pentuasi. Koska monet haluavat, että pentu saa tervehtiä vain pyynnöstä, saatat joutua pyytämään asiaa. Älä huoli, teemme sen älyttömän mielellään!  
 
 

Autoilu

 
Autoilun harjoittelu on tärkeää, jotta pentu pitäisi autoa normaalina kulkuvälineenä. Järjestä alusta asti pennulle mukavat ja turvalliset olot autoon. On hyvä, että pentu oppii alusta asti olemaan autossa esim. häkissä. Huomioi tässä välineiden turvallisuus myös kolaritilanteessa: metallinen näyttelyhäkki saattaa muuttua riviksi tikareita ja miekkoja. Tarkista siis häkin kolariturvallisuustestit. Turvavyövaljaiden kanssa sama juttu. Missään nimessä pentu ei saa olla kiinni kaulapannasta missään, eikä matkustamossa irti oleminen ei ole turvallista koiralle itselleen eikä ihmisille. 
 
Jos pentusi on haluton autoilemaan, sillä saattaa olla paha olo. Se, ettei pentu oksenna, ei ole merkki siitä, ettei pahoinvointia ole. Pahoinvointiin on saatavilla reseptilääkitys, joka ehdottomasti kannattaa hankkia, jos vähänkin epäilee pennun voivan pahoin. Jos pentu voi pahoin autossa, se saattaa kehittää autopelon, josta voi olla vaikea päästä eroon. Pahoinvointi johtuu pennun tasapainoelimen kehittymättömyydestä. Viimeistään parivuotiaana pitäisi tästä syystä johtuvan autopahoinvoinnin loppua, joten lääkkeitä tuskin tarvitsee syödä sen kauemmin. Lääkkeen antaminen on pieni vaiva autoilupelon hoitamisen rinnalla. Pelkojen hoito on aina huomattavan paljon haastavampaa kuin alusta asti asian ottaminen huomioon.  
 
 

Kotiharjoittelua

 
Moniin asioihin voi tutustua myös ihan vain kotona ollessa, ja näitä monet varmasti tekevätkin. Kaikenlaisia ääniä löytyy ihan youtubesta. Kun totutat pentuasi erilaisiin asioin ja ääniin, huolehdi aina, ettei pentusi pelästy. 
 
Aloita esim. äänet niin matalalla volyymilla, ettei pentusi reagoi siihen. Voimista ääntä vähitellen niin, ettei pentusi missään vaiheessa oikein reagoi siihen. 
 
Laita oudot esineet aluksi niin kauas, ettei pentusi reagoi siihen. Anna sen mennä tutustumaan kohteeseen itse, älä houkuttele sitä. Houkuttelu muuttuu hyvin nopeasti painostukseksi, jos pentuasi jännittää. Juttele sille, kehu sitä, mutta älä käytä käskysanoja. Käskysanat tulevat helposti käskevällä äänensävyllä, ja jos koirasi ymmärtää sanan merkityksen, siitä tulee sille paine. 
 
Pentukoululaisemme saavat oheisen muistilistan, johon on helppo kirjata, mitä kaikkea pentusi on nähnyt ja kuullut, mitä on vielä näkemättä ja kuulematta. 
 

 

 
 

Pelottaviin asioihin tutustuminen

 
Pelottaviin asioihin tutustutaan aina turvallisen matkan päästä. Turvallisen matkan määrittää pelokkaampi yksilö. On tärkeää huomioida, että pentu kokee uhan todelliseksi, vaikka sinä tietäisitkin, ettei mitään vaaraa ole uhkaamassa. 
 
Huomioi myös omat pelkosi esim. vieraita koiria kohtaan. Älä mene etäisyydelle, jossa sinua alkaa pelottamaan. Pentusi aistii tämän välittömästi ja epävarmuutesi siirtyy koiraan. Pelot eivät ole järkiasioita, vaan puhtaasti tunneasioita. Siedättykää asioihin yhdessä. Tärkeää on näyttää pelottomuutesi, mutta koiraa - edes pentua - ei voi huijata! 

1 Tuote

Laskeva järjestys
per sivu