Pentujen tautiriskit ja sosiaalistaminen

Pentujen tautiriskit ja sosiaalistaminen

Pennun sosiaalistaminen ennen rokotuksia – turvallisesti ja hallitusti

Koiranpennun ensimmäiset elinkuukaudet ovat ratkaisevan tärkeitä sen tulevalle käytökselle ja itsevarmuudelle. Tämä herkkyyskausi, joka kestää noin 12-16 viikkoa, määrittelee pitkälti sen, kuinka pentu suhtautuu uusiin asioihin koko loppuelämänsä ajan. Sosiaalistaminen on siis äärimmäisen tärkeää, mutta miten se tehdään turvallisesti ennen kuin rokotukset ovat täysin voimassa?

 

Turvallinen sosiaalistaminen ennen rokotusten täyttä suojaa

Vaikka rokottamattomalla pennulla on suurempi riski sairastua, eristäminen ei missään nimessä ole ratkaisu. Eristämällä pennun muista koirista aiheutuu usein arkuutta, joka taas aiheuttaa käytösongelmia. Arkuus on todella vahvasti elämänlaatua heikentävä tekijä. Lisäksi kannattaa huomioida, että jos pennun emä on rokotettu ohjeistuksen mukaisesti, pennuilla on emältä saatuja vasta-aineita. Rokotusohjelma perustuu näiden vasta-ainetasojen hiipumiseen. Jos siis ostat kasvattajalta, joka on huolehtinut emon rokotuksista koko sen elämän ajan ja varsinkin ennen pentujen syntymää, ja itse huolehdit pennun rokotuksista rokotusohjelman mukaisesti, riski sairastua Suomessa on tällä hetkellä lähes olematon. Mikäli maanlaajuinen rokotuskattavuus saadaan pysymään näin hyvänä, taudit eivät pääse leviämään. 

Vaikka sairastumisen riskiä ei juurikaan ole, kannattaa turvallisuuteen kuitenkin kiinnittää huomiota. Onneksi on monia keinoja tutustuttaa pentu turvallisesti uusiin asioihin:

  • Ensisijaisesti pentu oppii sosiaalisia taitoja, kuten puhumaan koiraa, ensin syntymäkodissaan pentuesisarusten ja emon kanssa. Tämä on turvallinen pohja sosiaalisille suhteille. Pennun täytyy oppia myös karkottavat signaalit ja ymmärtää, että muilla koirilla on rajat, jotka pitää pennun hyväksyä. Esim. puremisen esto eli sen, ettei muita saa purra, emo opettaa pennuilleen 8-9 viikon iässä. 
  • Seuraavaksi kannattaa tavata muita pentuja. Pennuilla koirien kieli ja eleet ovat vielä puhtaimmillaan. Mikäli pentu ei tule ymmärretyksi, kieli eli eleet saattavat aikaa myöten hiipua. Eleiden käyttö vahvistuu pentujen leikkiessä keskenään. Lisäksi on tärkeää, että pennut oppivat viestimään erinäköisten eli eri rotuisten pentujen ja koirien kanssa. Myös ihmisen on tarkkailtava eleitä, ymmärrettävä ja kunnioitettava niitä. Koirat viestivät ihmiselle kuten muille koirillekin. Pennut pääsääntöisesti ymmärtävät eleet hyvin. Pentujen leikkiin ei pidä liikaa puuttua, koska myös karkottavat signaalit on opittava. Tietenkin pelokkaalle pennulle pitää luoda ympäristö, jossa pentu ei pelkää, ja sopivasti leikkivät koirakaverit. Pennun rohkaistuessa - ja tämä tapahtuu yllättävän nopeasti, kun tutustuttamisen tekee oikein - täytyy kaverilistaa pidentää ja huolehtia, että kaverit ovat eri näköisiä.  
  • Sitten on vuorossa tapaamiset terveiden, rokotettujen ja ystävällisten aikuisten koirien kanssa. Pennun kannattaa tavata turvallisia, hyvin käyttäytyviä aikuisia koiria, jotka osaavat viestiä selkeästi. Kohtaamisten täytyy aina mennä koirien ehdoilla. Jos pentu ei halua lähestyä vierasta koiraa, ei sen tarvitse lähestyä. Lisäksi ihmisten roolia pennun turvapaikkana täytyy vahvistaa, ja se onkin hyvä opettaa pennulle erikseen heti. Tämä opetetaankin Vision Leikkikoulussa ensimmäisenä. 
  • Muiden koirien normalisointi on tärkeää. Siksi jo pennun kanssa kannattaa liikkua paikoissa, joissa on paljon muita koiria ilman, että pentu pääsee tervehtimään niitä. 
  • Vaikka muiden koirien tapaaminen on tärkeää, ohitusten opettaminen kannattaa tehdä ensin, eli hihnassa ei tavata sen enempää vieraita ihmisiä kuin koiriakaan. On helpompaa opettaa tervehtiminen luvan kanssa kuin ohittaminen sen jälkeen, kun pentu on saanut tavata kaikki koirat ja ihmiset niiden luokse rynnien. 
  • Vierailut erilaisissa ympäristöissä, joissa pennun pitäisi olla rento myös aikuisena. Pennun voi viedä uusiin paikkoihin, kuten ystävien luo, terasseille, luvan kanssa virastoihin yms. sekä tietenkin erilaisille kävelyreiteille. Pienten rotujen pennut voivat myös tarkkailla maailmaa turvallisesti sylissä tai kantokassissa. 
  • Eri alustojen ja esineiden tutkiminen – Kotiympäristössä voi tarjota erilaisia alustoja (erilaisia mattoja, laattoja, portaat, hiekkaa, nurmikkoa, metsää, ritilöitä, kaivonkansia) ja uusia esineitä, joiden tutkiminen kehittää pennun itsevarmuutta.
  • Erilaisiin ihmisiin ja ääniin tutustuminen – Pennun on hyvä kohdata eri-ikäisiä ja -näköisiä ihmisiä, sekä erilaisiin ääniin jo kotiympäristössä: liikenteen, kodinkoneiden ja muiden arkiäänien siedättäminen kannattaa aloittaa ajoissa. 
  • Sosiaalistamista ja ympäristökoulutusta kannattaa jatkaa vähintään 2 vuoden ikään asti. Toisten koirien tapaamista tietenkin ihan koiran elämän ajan, sillä koirakin kaipaa sosiaalisia suhteita lajikumppanin kanssa. Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä koiran henkiselle hyvinvoinnille. 
  • Kannattaa kerätä oman koiran kakat ja kannustaa muitakin tekemään samoin. Taudit leviävät kakkojen välityksellä, joten paras tapa suojata omaa koiraa olisi huolehtia, että kaikki kakat kerätään pois ja hävitetään sekajätteenä. 

 

Mitä välttää?

  • Koirapuistot ja muut paikat, joissa liikkuu paljon tuntemattomia irtokoiria. Hyvä koirapuistoporukka voi kuitenkin olla todella tärkeä hyvinvointitekijä siitäkin huolimatta, että tautiriski kasvaa paikassa, jossa liikkuu paljon koiria. Se ei kuitenkaan ole syy olla sosiaalisia kontakteja koiran elämään.
  • Alueet, joissa sairauksia voi levitä helposti (esim. eläinlääkäriaseman piha). 
  • Liian stressaavat tai ylikuormittavat tilanteet.

 

Miten suuri riski on sairastua vs. miten suuri riski on saada käytösongelmia?

Monet pennunomistajat pelkäävät tartuntatauteja ja siksi eristävät pentunsa ennen täyttä rokotesuojaa. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa paljon suurempia ongelmia pitkällä aikavälillä.

Tartuntataudit Suomessa:

  • Penikkatauti

  • Parvo

  • Tarttuva maksatulehdus

  • Rabies

  • Kennelyskä 

Näistä neljä ensimmäistä kuuluu Kennelliiton rokotusmääräysten mukaan pakollisiin rokotuksiin. Erinomaisella rokotekattavuudella näiden tautien esiintyvyys on Suomessa erittäin harvinaista. Maailmalla, jossa rokotekattavuus ei ole näin hyvä, tauteja esiintyy. Tästä syystä on tärkeää, että kaikki rokotuttavat pennut ja aikuiset koirat suositusten mukaisesti. Kennelyskärokote on vapaaehtoinen, mutta riski kennelyskään sairastumiseen on näistä selvästi suurin, joten se kannattaa ottaa. Nenäsumute on tehokkain. Rokote ei  välttämättä estä tautia, mutta estää sen vakavammat muodot. Tauti on yleensä lievä, mutta pennuille, sairaille tai iäkkäille koirille kennelyskäkin voi olla kohtalokas, tai johtaa esim. keuhkokuumeeseen. 

Tartunta ei aina vaadi suoraa kontaktia toiseen koiraan, joten siksikään koirakohtaamisten välttäminen ei takaa sitä, että koira ei sairastu. Esimerkiksi parvovirus voi levitä ympäristössä pitkään, giardia tarttuu vedestä tai pinnoilta, ja kennelyskän aiheuttajat voivat levitä myös esineiden tai ihmisten välityksellä.

 

Käytösongelmien riski ilman sosiaalistamista:

  • Arvioiden mukaan jopa 50–70 % ongelmakoirista kärsii puutteellisesta sosiaalistamisesta.

  • Jos pentu ei tapaa muita koiria ja saa positiivisia kokemuksia, riski käytösongelmiin voi olla 50–80 %.

  • Hyvin sosiaalistettujen pentujen riski kehittää pelkoa, remmirähinää tai aggressiota voi olla alle 10–20 %.

 

Johtopäätös

Tartuntatautiriski on Suomessa hallittavissa oikeilla varotoimilla, mutta sosiaalistamisen laiminlyönti voi aiheuttaa pysyviä ongelmia koiran käytöksessä. Siksi kontrolloitu, turvallinen sosiaalistaminen (kuten Leikkikoulu) on aina parempi vaihtoehto kuin eristäminen.

 

Miksi Leikkikoulu on paras tapa sosiaalistaa pentu?

Leikkikoulu tarjoaa ohjatun ja turvallisen ympäristön, jossa pentu saa positiivisia kokemuksia muista pennuista asiantuntevan kouluttajan kanssa.

Leikkikoulussa pentusi oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja, tulkitsemaan koirien elekieltä ja kehittää itsevarmuuttaan turvallisessa ympäristössä. Lisäksi pennun motoriikka kehittyy ja - mikä tärkeintä - leikkiminen on kivaa! 

Meillä Leikkikoulun vetäjinä toimivat kokeneet  ammattikouluttajat, joilla on syvällinen ymmärrys koirien käyttäytymisestä ja sosiaalisista taidoista. Huolehdimme pentusi hyvinvoinnista, turvallisuuden tunteesta ja mahdollistamme sille hauskan sosiaalisen kokemuksen! Onpa Leikkikoulussa luotu myös pitkiä ystävyyssuhteita niin koirille kuin omistajillekin! 

Ensimmäinen kerta on täysin ilmainen tutustumiskäynti! Ilmoittautuessasi käytä alennuskoodia Leikkis1+ ostoskorissa, niin Leikkiksen hinta nollautuu tilaukselle. 

Varaa paikka Leikkikouluun jo tänään ja anna pennullesi turvallinen ja iloinen alku koiramaailmaan! 

Lue lisää Leikkikoulun merkityksestä ja ilmoittaudu: https://www.elainkouluvisio.com/leikkis.html

Lähteet

  • Kennelliitto

  • Kennelliitto: https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-rokotukset
  • Howell, T. J., King, T., & Bennett, P. C. (2015). Puppy parties and beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior. Veterinary Medicine: Research and Reports, 6, 143-153.

  • Tiira, K., Sulkama, S., & Lohi, H. (2016). Prevalence, comorbidity, and behavioral variation in canine anxiety. Scientific Reports, 6, 37349.

  • Appleby, D. L., Bradshaw, J. W. S., & Casey, R. A. (2002). Relationship between aggressive and avoidance behaviour, and experience in the first six months of life, in pet dogs. Applied Animal Behaviour Science, 75(3), 225-242.



Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.